26. ledna 2015

Němčina pro samouky (2012)

Naučte se německy s úsměvem! 

S Karin a Conny si osvojíte praktickou slovní zásobu a naučíte se základy německé gramatiky. 

Díky CD ve formátu MP3 si poradíte i s německou výslovností. Jednoduchá struktura této moderní učebnice je ideální nejen pro samouky.

Autor: Eva HereinováBarbara HochheimJames Branam
Rok vydání: 2012
Počet stran: 216
ISBN: 978-80-253-1466-1
Příslušenství: CD
Nakladatelství: Fragment
Hodnocení: ***



Dnes tu mám pro Vás recenzi na učebnici němčiny. Takovou recenzi jsem ještě nedělala, proto jsem si dávala dost na čas, abych ji pro Vás otestovala a mohla říct všechna pozitiva i negativa (ačkoli v tomto případě se nedá moc hovořit o kladech a záporech, jelikož každému sedí jiný vyučovací styl..). 
Takže se do toho dáme. 
Kniha je klasická učebnice. Na začátku najdeme výslovnost abecedy a také nám autoři sdělí 9 základních bodů, jak pracovat s učebnicí, abychom dosáhli největšího efektu. 

Každou lekci začínáme textem, který je zároveň na CD. Takže si můžete přečíst a přeložit sami a potom poslechnout správnou výslovnost z CD. 
Hned za textem je vždy slovní zásoba, kde mi zpočátku vadilo, že chybí v závorce výslovnost, přece jen by to usnadnilo práci. Každopádně postupně si zvyknete, že také slovíčka jsou na CD, takže slečna vždy přečte každé slovo a následně dá dostatečný prostor na to, abyste slovo zopakovali po ní. 




Po slovní zásobě následuje gramatika, která je samozřejmě vysvětlena česky. K tomu jsou hned uvedeny příklady v němčině a vedle toho překlady v češtině.




No a po vysvětlení gramatické stránky věci si můžete vše vyzkoušet v praktických cvičeních, která jsou různá: od doplňování, přes rozhovory, až k tvoření vět. 




Klíč ke cvičením se nachází na konci knihy, kde jsou všechna řešení pohromadě.
A v neposlední řadě také CD, které nás provází téměř každým cvičením...




Pozitiva:



  • Dobře vysvětlená gramatika
  • Široká slovní zásoba přímo s výslovností na CD
  • Procvičování hned v kapitole
  • CD
  • 160 stran = 15 lekcí, kde je vše, co začátečník a středně pokročilý potřebuje k tomu, aby se domluvil
  • Vzadu se nachází velmi přehledný česko - německý slovníček.


Negativa:

  • Dost složitá cvičení už od první kapitoly (není znát, že by byla určena začátečníkům)
  • CD namluveno velmi rychle, kdy začátečník opravdu nezachytí některá slova
  • Chybí mi tam přehledné tabulky se základy 
  • Chybí výslovnost jednotlivých slov přímo ve slovníčku (kdybych trochu německou výslovnost neznala, hodně bych se v tom plácala a kromě cvičení z CD bych ani nepoznala, že to říkám špatně). 

Takže... vše jsem snad shrnula v článku. Kdybyste měli jakýkoli dotaz, ptejte se v komentářích ;) popř. klidně dejte vědět, zda byste takových článků uvítali víc, ať víte, do čeho investovat... :)
Tuto Němčinu pro samouky rozhodně doporučuji, je to jedna z těch jednodušších a přehlednějších, ačkoli stále je co dolaďovat. Myslím si, že ačkoli je kniha určena pro samouky (zjevně pro začátečníky), uvítala bych více přehledných tabulek a více popisu výslovnosti, popř. také trochu jednodušší články v prvních lekcích. 



Za recenzní výtisk ještě jednou děkuji nakladatelství Fragment!




1 komentář: