24. srpna 2012

Muhteşem Yüzyıl / Sultán

Muhteşem Yüzyıl / Sultán / Velkolepé století


Turecko: 2011, 2012 - ??
HrajíHalit Ergenç, Nebahat Çehre, Meryem Uzerli, Okan Yalabik, Nur Aysan, Selma Ergeç, Filiz Ahmet, Tansel Öngel, Selim Bayraktar, Burcu Tuna, Alp Öyken, Fatih Al, Selen Ozturk, Seçkin Özdemir, Saadet Aksoy, Engin Günaydin a další
Režie: Yağmur Taylan, Durul Taylan




Znělka:

Úžasná hudba. Turci mají opravdu skvělou muziku ve svých seriálech. V Sultánovi je jí samozřejmě mnohem víc, stejně jako v Ezelovi nebo např. v mém dalším oblíbeném tureckém seriálu Slzy Bosporu. Jelikož bych tím ale zahltila celý příspěvek o Sultánovi, zřejmě udělám samostatný příspěvek s vybranou hudbou... :) ENJOY tu úžasnou hudbu, která skvěle doplňuje celou znělku...



Obsah / Můj názor:

   Seriál pojednává o životě nejznámějšího tureckého panovníka sultána Sulejmana I, o kterém jsem psala už ve svém článku o knížce Kadin, sultánova žena od Bertrice Small. Jak jsem již psala, seriál a kniha jsou si dosti podobné a fakta jsou opravdu podle pravdy. Samozřejmě něco je přidané, ale tak s tím se počítá. Víc porovnávat s knihou nemůžu, protože hlavním hrdinou knihy byl Selim, tudíž Sulejmanův otec a hlavní hrdinkou valide, sultánova matka, tudíž mám spíš podrobnosti k jeho rodičům.
   Turecký seriál o životě sultána Sulejmana a jeho panování v Osmanské říši. V příběhu se odrážejí turecké zvyky. Je založen na rekonstrukci života v paláci a harému. Vykresluje vztahy sultána k jeho lidu a k rodinným příslušníkům, především k jeho matce (Valide Sultan), obecně k ženám a otrokům.
   V roce 1520 mladý princ Sulejman přebírá vládu po svém zesnulém otci Selimovi. Je mu dvacet šest let, když se stává novým osmanským vládcem a u moci zůstane dlouhých čtyřicet šest let. Na svědomí má celou řadu reforem a v plánu velkou válku, která má Osmanskou říši proměnit ve světové impérium. Jeho život však vedle velkého snu o podrobení si světa ovládá krásná otrokyně Roxelana (Hurrem Sultan). Ta v touze po pomstě za smrt rodičů vstoupí do sultánova života a z řadové příslušnice harému se stane sultánovou nejoblíbenější milenkou a následně i manželkou. Vzájemná nenávist mezi ní a Sulejmanovou současnou ženou a matkou jeho syna (Mahidevran) vyústí v boj, který změní budoucnost Osmanské říše. 

   Téměř od začátku je seriál bitvou mezi Hurrem Sultan a Mahidevran, matkou Šehzádeho Mustafy. Celý seriál se točí kolem intrik v harému a později také boje mezi Hurrem a dospělým Mustafou.


  Co musím rozhodně pochválit jsou kostýmy, které jsou opravdu úchvatné, ale především totožné z tureckou historií (ne jako v amerických inscenacích ruských klasik). Tudíž mají opravdu krásné prostředí, krásné kostýmy a celkem věrohodnou historii. Líbí se mi, že nevynechali Sulejmanova tažení např. na Vídeň a samozřejmě všechny ostatní. Za to má u mě rozhodně bod nahoru. :)





Zajímavosti:


Turecko se rozdělilo na dva tábory. Jedni seriál milují, druzí bojují o jeho zrušení, protože zaprvé údajně tolik nekoresponduje se skutečností a zadruhé špiní turecké, potažmo muslimské zvyky a historii.

Profesor osmanských studií na univerzitě v New Yorku Leslie Peirce řekl, že: „V osmanské éře se o ženách nemluvilo a nepsalo. Takže nemáme žádný podklad, v němž by některý z tehdejších vládců popisoval, jak to chodilo v harému. Tyto popisy jsou zprostředkované (od Evropanů), kteří se na sultánův dvůr dostali. Proto také příliš nevíme o Hürrem a dalších známých konkubínách."

Tvůrci seriálu na svém díle nic kontroverzního nevidí. Jejich cílem nebyl věrný portrét nejproslavenějšího osmanského vládce, ale romantický příběh z dob dávno minulých. „Co kritici nechtějí vidět je, že Sulejman I. byl také člověk,“ říká představitelka ukrajinské otrokyně Meryem Uzerli. „Je prokázáno, že osmanští sultánové měli harém a rodinu. Stěží se rozmnožovali opylováním,“ dodává autorka scénáře Meral Okay.




Letos zemřela hlavní scénáristka seriálu Meral Okay. Mluvilo se o skončení seriálu, ale scénáře se ujal někdo jiný a pokračuje se...


















Představitelka Hurrem - Meryem Uzerli je původem Turkyně a také Němka. Je známá z několika německých filmů, ve kterých si zahrála, než dostala osudovou roli Hurrem v Sultánovi.












Představitel sultána Sulejmana I. Halit Ergenc je známý díky seriálu Binbir Gece (Tisíc a jedna noc), kde hrál hlavní roli, a kde také poznal svoji druhou manželku a matku svého syna  Bergüzar Korel. V roce 2010 se jim narodil syn Ali.




















Sulejman byl uznávaný vládce, který pomohl Turecké říši svými zákony. proto se mu také někdy přezdívá Sulejman Zákonodárce. Některé jeho reformy přetrvaly v Turecku dodnes.









Hurrem Sultan / Meryem Uzerli:









Sultán Sulejman I. / Halit Ergenc:








Valide Sultan / Nebahat Cehre:




Mahidevran / Nur Aysan-Fettahoğlu:




        Princezna Hatice / Selma Ergec:                                            Ibrahim Paša / Okan Yalbik:


























Sehzade Mustafa /  Mehmet Günsür:



Nigar Kalfa / Filiz Ahmet:



   A na konec ještě Nigar, která pomáhá (někdy řídí) v harému v paláci Topkapi a zároveň je milenkou Ibrahima Paši, za což jí hrozí smrt, neboť jak řekla Daye: "Je manžel princezny, členky dynastie." Jako první se o jejich románku dozvěděla Valide, která z toho dostala infarkt a ve věku 67let umírá. Nigar je těhotná a Ibrahim se jí snaží zbavit.  Jediný další člověk, který ví o jejich vztahu je Daye.



      
Poslední rozloučení s Valide Sultan, rakev nesou Sultán, Mustafa, Ibrahim a další...


A na konec pár novinek...

Takže...už se chystá nová řada, která by se měla rozjet někdy na podzim (není ještě oficiální.)

  Našla jsem poster, kde už je dospělá Mihrimah (dcera Sulejmana a Hurrem), takže by to mohlo být už promo k další řadě...




Dost se diskutuje, že by měl do Sultána zamířit jeden z největších herců Hollwoodu. Původně se spekulovalo o Melu Gibsonovi, ale v poslední době se čím dál tím častěji mluví o samotném Bradu Pittovi. Co je na spekulacích pravda se dozvíme až v další sezóně.








Co je ale poslední a ověřená novinka je, že do seriálu nastoupí v nové sezóně známá Cansu Dere, která hrála hlavní roli (Eysan Atay) ve velkolepém seriálu Ezel (který už tady má taky svůj topic :) ). Cansu zde ztvární Firuzi, která učaruje samotnému sultánovi. Tudíž nová sokyně Hurrem.





Moje hodnocení

Jako vždy ohodnotím. Ačkoli je to super seriál, musím trošičku srovnávat s Ezelem nebo s již zmíněnými Slzy Bosporu. Tudíž dávám 4 hvězdičky:


1 komentář:

  1. Kostýmy nádherné, herecké výkony také, jen nějak maskéři zapomněli,že by postavy měli stárnout
    Ženy,kterým děti dávno dospěly, nemají vrásky,..Měli by jít do maskérké školy k nám,jsme v tom
    myslím mistři.Jinak seriál velmi zajímavý.

    OdpovědětVymazat