6. července 2013

Vladislav Vančura: Josefína





Úsměvný příběh z prostředí studentů dramatické konzervatoře nabízí komedie Josefina.







Obsah:

Josefína Zajícová je chudá, nevychovaná dívka, která se snaží prodat housle. Jde tedy se strýcem na hudební konzervatoř, kde doufá, že housle dobře prodá. Když chtějí vejít dovnitř, vrátný je nepustí a při šarvátce, kdy se s ním Josefína začne bít, se housle rozbíjí. Josefína udělá scénu, křičí přes celou konzervatoř a nakonec se vrátnému vytrhne a jde dovnitř, protože chce, aby jí někdo housle zaplatil. 
V jedné z učeben konzervatoře právě vyučuje profesor Vydra, když zaslechne křik dívky. Myslí si, že dívku uplatili studenti, aby si z něho vystřelili. Josefína přijde a udělá scénu. Vydra ji vyhazuje a neustále opakuje, že to už by stačilo, že už to není vtipné, ať odejde. Josefína je ale drzá a dál křičí, což profesora urazí a odchází z učebny. Studenti se smějí, ale po odchodu profesora vynadají studentu Valentinovi, protože si stejně jako Vydra myslí, že to on dívce zaplatil, aby udělala takovou scénu. Když se vysvětlí, že to nebyl žádný student a Josefína je v tom také nevinně, jdou vše vysvětlit profesoru Vydrovi. 
Učitelé konzervatoře při té příležitosti poznají, že Josefína má obrovské nadání a nádherně zpívá. Profesor Vydra si nenechá ujít takový potenciál. Najde Josefíně práci i bydlení a tím pádem může nastoupit jako studentka na konzervatoř. Tam se jí všichni věnují a Josefína se pomalu stává slušnou dámou. Nejvíce si ji ovšem oblíbí profesor Vydra,
Bydlí tedy u paní Říhové, která má dceru Irenu. Josefíně se věnuje také samotný Valentin. Je to nejnadanější student konzervatoře a pomáhá jí. Josefína se do něho zamiluje, ale je nešťastná, protože Valentin chodí právě s Irenou, která je také studentkou konzervatoře.
Josefína se zase mění zpět v nevychovanou, urvanou a mluví nespisovně, protože je nešťastná z lásky k Valentinovi. 
Studenti chystají oslavu pro profesora Vydru. Při přípravách Irena urazí Josefínu, což povzbudí spolužáky v tom, že začnou hrát divadlo "Valenti-Josefína-Irena". Josefína utíká pryč hned po urážkách od Ireny, Irena se urazí a Valentin se s ní rozchází. Poté se jde usmířit s Josefínou.


Můj názor:

  1. Moc jednoduché, nudné, téměř žádná zápletka.
  2. Podobné Pygmalionu, ale nudnější a žádný děj.
  3. Nezajímavé dialogy.
  4. Pointa: nakonec je Josefína slušnější než Irena.
  5. Závěr: v podstatě nijaký. Studenti ještě hrají parodii na Irenu, Josefínu a Valentina a Valentin se jde usmířit s Josefínou, z čehož vyplývá, že zřejmě zůstal s Josefínou. Ale také nemusel. Mohli zůstat přáteli.
  6. V Pygmalionu byla Líza jen nevzdělaná a změnila se, kdežto u Josefíny mi přišlo, že byla jen drzá a takové...trochu sprostá. Nevím, nápad dobrý, ale hodně slabé. Stále jsem čekala nějaké vygradování děje nebo cokoli a nic se nestalo.










Žádné komentáře:

Okomentovat