6. srpna 2013

John Steinbeck: O myších a lidech / Of Mice and Men





Dva nemajetní zemědělští dělníci přicházejí ve 30. letech 20. století pracovat na farmu do Salinaského údolí. Každý z nich má jinou povahu, oba však spřádají sny a iluze, že jednou se jim podaří mít své vlastní hospodářství a budou tam chovat králíky. Doba je hodně zlá – a nejhorší se teprve rýsuje. Ochranářský a prozíravý George správně tuší, že slaboduchý silák Lennie by nechtě mohl způsobit katastrofu… Světoznámá novela přináší působivý příběh, v němž osudové zlo nenávratně zničí idylickou touhu po klidném životě.

Nakladatelství: Alpress
Počet stran: 112
Původní název: Of Mice and Men


POSTAVY:

  • George 
  • Lennie
  • Candy


DĚJ:

K ději dneska nemám moc co říct, protože Alpress má úžasnou anotaci, ze které se vše dozvíte. Celý příběh se točí kolem George a Lennieho, kteří spolu putují Kalifornií za prací a snaží se vydělat si na malý domek, kde Lennie bude chovat králíky. Problém je, že Lennie je mírně retardovaný a většinou musí z práce utéct, protože něco vyvede. Rád hladí hebké povrchy (myši, králíky, šaty, vlasy,...). Jedno z toho se mu vždycky stane osudným, a něco se semele. Hned nato počká na George a spolu utečou a pracují zase jinde. Pořád se snem o farmě...

Bohužel, když hladí vlasy Curleyho (šéfův syn) ženy, zlomí jí omylem vaz, protože má obrovskou sílu. Poté uteče do lesa, kde čeká na George. Jenže teď je situace jiná. George ví, že tentokrát jim útěk nepomůže. Lennie zabil člověka a lidi ho budou chtít zlynčovat. Rozhodne se pro jediné možné řešení... :(




MOJE HODNOCENÍ:
  1. Dnes výjimečně nemám absolutně žádné výhrady. Tohle je prostě klasika a dokonalý příběh. Na konci jsem opravdu brečela, protože je to dojemně napsané.
  2. Každá kapitolka je uvedena popisem přírody, což může někoho otravovat, ale vzhledem k tomu, že kniha má 100 stran, se to dá, myslím, překousnout. :)
  3. V podstatě na knize nebyla jediná věc, která by mi vadila. Psychologie postav byla úžasná, přála bych si taky umět na 100 stranách rozjet takový famózní příběh, kde čtenář stihne poznat všechny postavy úplně dopodrobna. Opravdu to není jednoduché, ale John Steinbeck je v tomhle odborník a silně začínám uvažovat, že si objednám ještě jeho knihu Na východ od ráje, kde se odehrává příběh inspirovaný Kaine a Abelem, takže určitě to bude také zajímavé. Četli jste někdo?
  4. Zřejmě nepřekvapí, že dávám plný počet a rozhodně doporučuji!




Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Alpress


Žádné komentáře:

Okomentovat