5. července 2013

Ludmila Hořká: Trnité cesty (1975)




Tři novely zobrazující těžký život prostých lidí na Hlučínsku v době mezi dvěma světovými válkami. 
Osudy lidí jsou zde v prózách spojovány s dějinami. Jejich charaktery jsou určovány prostředím. Starost o živobytí a boj o základní existenci naplňuje jejich život. Přesto se však nikdy nezpronevěří vlastnímu přesvědčení.







Mezivodky

Děj se odehrává na Hlučínsku, 20. století, Kravaře (u řeky Opavice).
Veruna se zamiluje do chudého Matuše, který ji má taky rád. Matka ji ale donutí k výhodnějšímu sňatku se zedníkem Jakubem Poledníkem. Veruna doufá v zastání od otce, ten je ale ochrnutý a umírá v den její svatby. Jakub odchází za prací do Německa, odkud posílá peníze. 10 měsíců pracuje v Německu a 2 měsíce bývá doma. Po 10 letech se vrací domů, ale přichází s Němkou Katy a 3 společnými dětmi. Veruně nezbývá nic jiného než mlčet a bydlet společně s nimi.
Jakub s Katy následně odchází zpět do Německa pracovat a děti nechávají na výchovu Veruně (celkem jich už je 11!). Takto žije po zbytek života, kdy se stará o jejich děti a oni zůstávají v Německu.
Umírá mezi dětmi, které nejsou její, ale je šťastná.



  1. Přesný popis Mezivodek: pastviny, hřiště pro děti, ...
  2. Kronikářský výklad, dialekty, které jsou ale vysvětlovány.
  3. Autorka vstupuje do děje se svými vzpomínkami.



Bejatka

Beáta Jeřábová. Hlavní hrdinkou je chudá dívka Bejatka, které zemřela maminka a otec ji posílá do města na výchovu k tetě, kde vyrůstá. Často vzpomíná na Hlučínsko, především Pastušek. Bejatka dospívá u tety a nakonec se provdá za staršího, lenivého muže. Mají spolu dva syny Josífka a Johanna. Muž je ale nezaopatří, naopak: všechny peníze prodělá. Proto musí Bejatky odejít za prací Německa a malé synky přenechat na výchovu muži a tchyni. V Německu poctivě pracuje a domů posílá všechny peníze, aby se měli synci dobře.
V Německu si ale také najde první opravdovou lásku - milence, polského dělníka, se kterým tam v podstatě žije jako ve svazku manželském. Domů jezdí jen na několik dnů v roce, jinak stále pracuje.
Domů se musí vrátit, až když začíná válka a tím pro ni také končí její vztah s Michalem. Po návratu domů ji zlomí osudy jejích synů. Vyčítá si, že ačkoli vše dělala pro ně, nebyla s nimi a ani oni jí to nemůžou zapomenout.

  1. Josífek: hodný, miluje matku, nechce do války, protože nechce bojovat proti Čechům, které bere jako své krajany. Nakonec je zastřelen při pokusu o útěk z německé armády.
  2. Johann: "esesák", dozorce v koncentračním táboře, zabíjí a mučí vězně. Bejatku zlomí, když u něho v kufříku najde věci lidí z tábora. 
"Můj syn, několikanásobný vrah? Já, která koťátku nedala zahynout?"

"Svému svědomí neujde a já to budu prožívat s tebou, protože jsi a stále budeš můj syn!"

Častá tematika Hlučínska, kdy byli součástí Pruska, Říše a pak opět ČSR. Cítili se jako Češi, ale museli proti nim bojovat v německé armádě. Často také zmiňováni lidé jako Bejatčin manžel a syn Johan, kteří tzv. "měnili kabáty", jak se jim to hodilo. Za války byli Němci, po válce Češi. 

"Tak jsme opět občany ČSR."


Moje hodnocení:
V podstatě už jsem tady všechny klady zmínila. Propracovanost, autorčina znalost prostředí a válečné tematiky, skvělé popisy, úžasné pasáže, absolutně žádné nudné odstavce. Proto s klidným svědomím dávám rozhodně 5 hvězdiček!







Žádné komentáře:

Okomentovat