5. července 2013

Karel Čapek: Válka s Mloky (1935)

Válka s Mloky se dlouho rozvíjí jako koláž novinových výstřižků a jiných parodovaných záznamů o podivuhodných Mlocích, kteří se naučí mluvit, pracovat, chovat se jako lidé, chybí jim jen schopnost tvořivě myslet. Za zdánlivě pouze zábavnou a vtipnou satirou na novinové senzace se postupně odkrývá to, co Čapek považoval za největší nebezpečí pro lidskou civilizaci. Totiž snahu vydělat na všem, co slibuje zisk, i kdyby to vzápětí mělo přinést zkázu. Také potřebu většiny lidí usnadnit si život, pokud možno nepracovat a jen si užívat, jen se bavit a nedomýšlet nic z toho, co se jeví jako hrozba vší kultuře a nakonec i existenci lidstva samého.





Postavy:


  • Kapitán VAN TOCH (českého původu)
  • G. H. Bondy




  • OBSAH:

    Kapitán Van Toch objeví v Tichém oceáně ostrov Tana Masa, kde najde podivné tvorečky, podobné mlokům. Dá jim nože na obranu proti žralokům, kteří je loví, a oni mu za to nosí perly.
    Bondy a kapitán se spojí, dávají Mlokům i další věci. Mloci se ale přemnoží, protože žraloci už proti nim nemají šanci. Brzy jim vody kolem Tana Masa nestačí, proto je začnou kapitán a Bondy rozvážet do celého světa, kde pro ně Mloci loví další perly.
    Po kapitánově smrti se trh s Mloky zvrhne a fungují ve světě jako levná pracovní síla pro lidi, dále jsou používáni k účelům bádání, vzdělávání atd.
    Posléze se ale Mloci rozmnoží tak moc, že potřebují mnohem více místa a proto vyhlásí lidstvu válku. Začnou odpalovat pevninu, aby měli více vodstva.
    Několik dějových linií a menších postav. Vše končí beznadějí, když se ve Vltavě, uprostřed Evropy, vynoří Mlok.


    MŮJ NÁZOR:


    1. Spousta narážel na nacismus a rozpínavost Třetí říše.
    2. Velká znalost jazyků Čapka (angličtina, francouzština, němčina, ...).
    3. Dobrý děj, výborný nápad, opět stále aktuální jako u R.U.R., úžasné téma, ale zbytečně dlouhé, natahované, nudné pasáže.
    4. Ačkoli někdo bere koláž novinových článků jako velké plus, mně se vůbec nelíbily, protože byly dlouhé a často těžko pochopitelné. 
    Líbilo se mi nejméně ze všech Čapkových děl, která jsem přečetla. Myšlenka dobrá, ale děj strašný. Jako výstraha určitě dobré, ale jinak se mi to bohužel nelíbilo. Ačkoli musím Čapka vyzdvihnout, protože v podstatě předpověděl vše, co se stalo, ačkoli kniha vyšla v roce 1935, Čapek zemřel v roce 1938 a jak všichni víme, válka začala v roce 1939.
    Proto bohužel pouze jedna hvězdička... :(


    Žádné komentáře:

    Okomentovat