5. července 2013

Karel Čapek: R.U.R. (1920)





ROSSUM'S UNIVERSAL ROBOTS. Kolektivní drama o třech dějstvích.








POSTAVY:

  • Helena Gloryová
  • Domin Harry
  • Alquist
  • Dr. Gall
  • Helena
  • Primus



DĚJ:
Helena Gloryová připlouvá na ostrov z jediného důvodu: aby pomohla robotům, protože si myslí, že se k nim lidé chovají nelidsky. Než ale stihne svůj plán vzpoury uskutečnit, zamiluje se do ředitele Rossumu Domina, za kterého se nakonec provdá. Druhé dějství se odehrává o několik měsíců později, kdy už Helena žije nějakou dobu na ostrově. Helena přemluví dr. Galla, aby vytvořil roboty s duší. Tato dějová linie je ale přerušena vzpourou robotů. Čapek zde důmyslně naznačuje, co čeká lidstvo, když půjde dál touto cestou: lidské ženy se stávají neplodné, roboti vyhladí lidstvo. Všechny zabijí, nechají žít pouze Alquista, protože on jediný pracuje rukama. Chtějí Rossumův původní výrobní postup, ten ale před smrtí spálila Helena, aniž by tušila, co tím způsobí. Náhle se ve třetím dějství objevují roboti Primus a Helena. Alquist už rezignoval na život, je šokovaný tím, co všechno roboti způsobili, ale dál dělá pokusy, které mu roboti nakazují. Když chce Alquist pitvat Primuse, Helena ho zastaví a chce se obětovat. To ale nechce dovolit Primus a chce položit svůj život za její.
Alquist v nich vidí Adama a Evu, tudíž i naději pro život, protože poprvé vidí, že roboti vyjádřili své pocity a co víc, že se usmáli. Dr. Gallovi se to nakonec podařilo. Stvořil roboty s duší. 


Můj názor:


  1. Zpočátku čtivé, pak ale nudné.
  2. Nudné pasáže nahrazuje velkolepý a poetický závěr.
  3. Velká myšlenka a výstraha pro lidstvo, která je stále aktuální.

Jedno z lepších děl Karla Čapka, které se celkem dobře čte. Jeho poselství je stále aktuální, ačkoli mi opravdu vadily chvílemi nudné pasáže. Helena mě chvilkama neskutečně štvala :D Původně jsem měla napsáno, že dává 4 hvězdičky, ale když R.U.R. srovnám s Markétou Lazarovou, nemůžu jim dát stejná hodnocení, proto má Čapek o malinko méně.





Co bych ale chtěla zdůraznit je velkolepost tohoto díla, kterou ocenili i zahraniční tvůrci seriálu, kteří stvořili seriál Dollhouse, který je vlastně na motivy Čapkova R.U.R., protože jejich loutky jsou také tvořeny v Rossumu. O seriálu ale zase jindy :)



Žádné komentáře:

Okomentovat