5. července 2013

Vladislav Vančura: Markéta Lazarová




Klasický román Vladislava Vančury přináší příběh o čisté duši a čisté lásce uprostřed chladného a nemilosrdného středověku. Markéta Lazarová má být zaslíbena bohu a strávit život v bezpečí kláštera, ale namísto toho je unesena čeládkou loupežníka Kozlíka. Uprostřed nelítostné sebranky kupodivu nenachází jen ponížení, ale i lásku, pokoru a pokřivený, leč upřímný smysl pro čest. Poprvé román vyšel v roce 1931 a v roce 1967 na jeho motivy František Vláčil natočil film, který se zařadil k vrcholům české kinematografie.





POSTAVY:


  • Mikoláš Kozlík
  • Kozlík
  • Markéta Lazarová (17 let)
  • Lazar
  • Alexandra Kozlíková
  • hrabě Kristián
  • Pivo
  • Hejtman


DĚJ:



Děj se pravděpodobně  odehrává ve středověku, ale není to nikde napsáno!







Kozlík: 8 synů, 9 dcer, manželka Kateřina. Kozlík a celá rodina jsou loupežníci, ale pobožní! Unese hraběte Kristiána (říšský hrabě, 19 let, jeho hrad: Freiheit = svoboda).




Kristián se zamiluje do Alexandry, Kozlíkovy dcery, která mu zachránila život před jejím bratrem Janem.








Kozlík posílá svého syna Mikoláše jako posla k Lazarovi, ten ho ale nechá zbít. Mikoláš se vrací ponížený domů, ale následně se vrací k Lazarovi, pomstí se a vybere si Markétu, která měla být nevěstou Kristovou. 







Kozlík chce Markétu mučit, v tom se jí ale zastane Kristián, pak i Mikoláš a těch dvou se zase zastane Alexandra. Za takovou troufalost jsou všichni uvězněni, ale následně puštěni na přímluvu Kozlíkovy manželky Kateřiny.









Markéta se zamiluje do Mikoláše a on do ní, ačkoli je hrubý, stále ale ne tak jako jeho otec. Následně jsou zajati Lazar i otec Kristiána, který přijel pro svého syna. Tak se setkává Markéta se svým otcem a Kristián s tím svým, ten ale na Kristiána tlačí, aby se rozhodl, protože Kristián stále miluje Alexandru, která je s ním navíc těhotná.










Kristián se stále nemůže rozhodnout, jestli žena nebo otec, nakonec se z toho zblázní a Alexandra ho zabije.








Mikoláš bojuje na straně otce a odhání Markétu, ta se vrací k otci. Otec ji chce nejdříve zabít, následně ji ale posílá do kláštera, kde původně měla být.  Alexandra je uvězněna, stejně jako Kateřina s dětmi. Kozlíkovi synové se semknou a jdou si pro otce.  Všechny dějové linie se stáčí k hejtmanovu vězení: Alexandra, Kozlík, Mikoláš, ostatní synové, Kateřina s dětmi a nakonec i Markéta.










Přijíždí králův posel: muže odsoudí k trestu smrti, ženy propustí, s výjimkou Alexandry, která je do porodu vězněna a až poté zabita. Ženy jsou sice propuštěny, ale musí se dívat na popravy mužů, jediná Markéta omdlí, když vidí, jak zabíjí Mikoláše.







Alexandra umírá po porodu syna. Markéta porodí syna a nakonec kojí oba chlapce. V závěru usmíření s Lazarem (bere ji jako vdovu), ale Markéta nezůstává doma, odchází s Kateřinou, jak tomu chtěl Mikoláš.





Moje hodnocení:

  1. Čtivé, zajímavý děj, dobrý spád, napětí.
  2. Autor vstupuje do děje, neustále oslovuje čtenáře a až moc a často rozepisuje své filosofické myšlenky, kterými zdržuje důležitý a napínavý děj.
  3. Brutalita a bezcitnost středověku kontrastuje s jedinou láskou (Markéty a Alexandry).
  4. Velké plus dávám tomu, že přímo nepopisuje veškeré brutální scény.

Knížka se mi opravdu dobře četla. Jediný rušivý faktor, za který strhávám jednu hvězdičku, byly právě autorovy vstupy do děje a jeho zdržování. Jinak mě kniha velice zaujala, ačkoli jsem se do ní pouštěla jen nerada, protože film mě nijak extra nezaujal a ani jsem ho moc dobře nepochopila. Takže proto dávám 4 hvězdičky :)




Co vy? Četli jste někdo Vančuru? Nebo popř. viděli film? 

Žádné komentáře:

Okomentovat