5. července 2013

Josef Čapek: Stín kapradiny




Baladická próza o pronásledování dvou pytláků - vrahů hajného v hlubokých lesích, kteří štváni svědomím i vykonavateli spravedlnosti v sebeobraně dále zabíjejí. Ve vyprávění vyniká líčení duševních stavů obou štvanců, opojených nejprve krásou lesa a pocitem svobody a postupně propadajících beznaději.





POSTAVY:

  • Rudolf Aksamit
  • Václav Kala


OBSAH:

Er-forma:
Kamarádi Rudolf a Václav společně při pytlačení zastřelí srnu. Přistihne je při tom hajný, kterého následně zabijí také. Utečou a začíná 10 dní zběsilého útěku, schovávání se v lesích, krádeží, přepadávání a dalších vražd. 
Celých 10 dní se ukrývají v lese. Vašek náhle onemocní a Ruda ho tam chce nechat. Nakonec si to rozmyslí, tomu předchází několik stran Rudových úvah a  myšlenek. 
Aby nějak přežili, kradou lidem jídlo. Jedna dějová linie, kdy malý chlapec Tonda hlídá svého malého brášku Mírečka a Ruda s Vaškem je přepadnou a okradou. Jsou hodně rozvíjeny myšlenky obou postav a jde vidět, že jeden je ten hodnější, který jen poslouchá příkazy a nechá se stahovat, a druhý ten zlý.
Dále např. přepadávají švadlenu Marii a chtějí ji znásilnit. Ta naštěstí křičí o pomoc a tím přivolá lidi. 
Během těch pár dní v lese zastřelí četníka, který je najde v chatce. Byl to otec 3 dětí a zůstala po něm vdova Ludmila.
Lidi už mají dost toho, jak ti dva vraždí, přepadávají a kradou, a rozhodnou se obklíčit les a ty dva najít. Skrývají se dále v lese, ale nemají šanci. Rudu zastřelí a Vašek se střelí do hlavy sám. Tím vlastně oba uchází trestu.


Můj názor:


  1. Spousta dlouhých vnitřních monologů, myšlenek a snů
  2. Málo dialogů a když už, tak velmi slabé
  3. Všechny, které zastřelili, vlastně zabil Ruda
  4. Oba těžce zkoušeni životem (výchova, domov, práce v kamenolomu,...)
  5. Spousta zbytečných a nudných pasáží a popisů.
  6. Dobrý námět, ačkoli si myslím, že by bylo dobré rozebrat každý jeden den útěku, co se dělo, více akce a méně vnitřních monologů.


Žádné komentáře:

Okomentovat