6. července 2013

Karel Čapek: Věc Makropulos



Komedie o třech dějstvích uvedená poprvé v roce 1922 na scéně Vinohradského divadla, kde byl Karel Čapek dramaturgem. Podnětem k jejímu vzniku byla teorie profesora Mečnikova, že stárnutí je autointoxikace organismu. Dlouhověkost líčí, slovy autora, jako „stav velmi málo ideální a dokonce velmi málo žádaný".  (databazeknih.cz)






Postavy:


  • Elina Markopulos / Euchenie / Marty / Ekatěrina,...
  • Albert Gregor
  • Vítek
  • Krista
  • Advokát
  • baron Prus
  • Jeník Prus (18 let)


Obsah:

1. dějství: V advokátní kanceláři
Albert Gregor přichází do advokátní kanceláře, kde čeká na výsledek tzv. "kauzy Gregor", která se řeší už více než 100 let. Jde o dědictví barona Prusa (1820). Do kanceláře přichází mladičká pěvkyně Krista, která je okouzlená divou Marty
Prus tehdy dovedl Macha, ten převzal dědictví a zmizel. Jenže to ale nebyl on, byl to překlep: Mac Gregor.
Ve chvíli, kdy čekají na výsledky dlouhého procesu, přichází do advokátní kanceláře sama Marty a tvrdí, že Gregor měl syna  Mac Gregora a že ví, kde se nachází samotný testament

2. dějství: V divadle
Krista se rozchází s Jankem Prusem, synem barona, chce být jako Marty (slavná, skvělá, bez partnera, nevázaná). Albert/Bertík přichází na představení slavné Marty, kterou je okouzlen, ale když se ho zeptá, jak se mu její zpěv líbil, řekne pravdu. Nelíbil se mu, poznal, že se nudila, že do toho nedala duši. 
Přichází Max a tvrdí, že Marty je podobná Euchenii, ženě, kterou před 50 lety miloval. Následně i Bertík vyjeví své city k Marty a řekne jí, že ji miluje.

3. dějství: U Marty doma
Dalším mužem, který se zamiloval do chladné Marty je Jeník, syn barona Prusa. Marty i baron to ví, přesto se spolu vyspí. Baron Prus, protože je Marty okouzlen, Marty za slib, že jí předá velmi důležitou obálku. Když se o tom dozvídá Jeník, zastřelí se. Postupně přichází do Martyna domu všichni a chtějí znát pravdu o její osobě a minulosti, protože vypátrali několik zajímavostí. 
Poté ji donutí mluvit. Narodila se v 16. století, tudíž nyní má 337 let, otec byl lékařem císaře Rudolfa II. a vynalezl Věc Makropulos (tzn. žít 300 let).
Poté vytahuje návod na Věc Makropulos a předá ho Kristě. Následuje dlouhý hovor o tom, co by to pro lidstvo znamenalo. Hned nato Krista Věc Makropulos spálí

"Věčný život je v našich dětech."


Můj názor:

  1. Dobře se čte, nejsou žádné nudné pasáže (kromě poslední části, kde se diskutuje o Věci Makropulos)
  2. Hezký popis Eliny (Marty) a toho, jak je chladná, studená, bezcitná, necitelná. Následně také vysvětlení toho, proč je taková a opět výstraha lidstvu, že ačkoli po něčem takovém jako je dlouhověkost toužíme, v závěru je to naše zkáza.
  3. Rozhodně se mi líbilo nejvíce ze všech děl Karla Čapka. Děj hezky utíkal a celkově jsem si Elinu velmi oblíbila. Proto rozhodně 5 hvězdiček! :)



Žádné komentáře:

Okomentovat