12. července 2013

Karel Klostermann: Ze světa lesních samot





Děj románu se odehrává na Šumavě na samých bavorských hranicích. Jádro tvoří vylíčení tvrdého života obyvatel horských samot, dřevorubců, lesníků, podloudníků a pytláků.


Rok 1. vydání: 1894
Počet stran: 245
Autorovo první dílo, které napsal v češtině. 


POSTAVY:

  • Adjunkt Karel Svijanský
  • Revírník Kořán
  • Kathy Vavruchová
  • Zdenička Kořánová
  • Nany
  • hajný Vavruch


OBSAH:
       Děj se odehrává na Šumavě, přesněji Pirstling a Platenhausen. Na Šumavu přijíždí adjunkt Svijanský. Mezitím odjíždí revírník Kořán, aby si dovezl svoji nevěstu Zdeničku. Žijí na samotě, je tam spousta pytláků (především z řad Bavorů, protože jak všichni víme, Šumava se rozprostírá u nás i v Neměcku). Hned po Svijanského příjezdu se začínají řešit spory kvůli střílení pytláků, protože Vavruch byl vždy zvyklý je střílet, ale revírník Kořán je nový šéf a zakáže mu to.
      Svijanský se na první pohled zamiluje do Kathy, Vavruchovy dcery, která ho provádí po Šumavě a učí ho jejich zvykům a především ho seznamuje s krutou přírodou. Kathy má nápadníka z Bavor a Svijanský na ni velice žárlí, ale sám si ji vzít nechce, protože je negramotná:

"Buď si sem přivedeš ženu a nehodí se sem, utrápí se nebo zvrhne, nebo si vezmeš odsud a nehodí se k tobě."

Na jednu stranu ví, že Kathy miluje, na druhou si myslí, že se k němu nehodí právě svoji výchovou, chováním a negramotností.
       Zdenička se zpočátku do Šumavy zamiluje, ale později přichází to, čeho se Kořán nejvíc bál. Začíná se nudit a posléze uteče a vrací se domů.
       Nedlouho poté Kořána postřelí pytláci a Zdena se vrací, aby se o manžela postarala. Doktor se k nemocnému dostává až po 24 hodiních a na kontroly chodí jen co 4 dny (samota).
       Svijanský, který celou dobu zhlížel ke Kořánovi a vše se od něj naučil, začíná být ovlivňován Vavruchem a jednou v noci, když ho napadnou pytláci, se brání a jednoho z nich postřelí. Rozzuření pytláci pak přepadnou hájovnu a hledají ho.
       Kathy ho najde, vše mu řekne a pošle ho pryč, aby ho nezabili. V tu chvíli děj přetrhne ničivá vichřice, která zničí velkou část Šumavy. Hned poté se objevuje kůrovec, který je tam dodnes.
      Kořán odchází ze Šumavy kvůli Zdeně. Přestěhují se do města.
      Po 3 letech se vrací Svijanský, který hledá Kathy. Stále ji miluje. Zjišťuje ale, že Kathy se provdala do Bavor.



MŮJ NÁZOR:


  1. Er-forma.
  2. Dobře se čte, lehká - odpočinková četba.
  3. Přesný popis krajiny, kraje, okolí, zvyků, tradic, způsob života - až téměř turistický průvodce!
  4. Vygradovaný děj je přetnutý pohromou, která ničí Šumavu. Náhle se lidské malichernosti zdají přízemní. 
  5. Líbil se jednoduchý příběh, znalost prostředí a celkově to byla taková odpočinková četba. Takže dávám 5 hvězdiček :)



Žádné komentáře:

Okomentovat