9. února 2012

Fjodor Michajlovič Dostojevskij:: Něžná

Něžná/Plachá/ Кроткая (1876)

  •  novela
  • tragický příběh
  • jedna z nejlepší a nejmistrnějších povídek Dostojevského
  • psána v ich formě
  • děj vypráví hlavní hrdina ve vzpomínkách
  • ani jednou není zmíněno jméno vypravěče, ani jeho manželky
  •  vyšla v listopadu, v Deníku spisovatele
  • námět není jistý, ovšem Dostojevskij napsal tuto novelu poté, co v Rusku několik dívek spáchalo sebevraždu a dokonce v roce 1876 vyšla v Deníku Spisovatele zpráva, že:



  
Asi před měsícem ve všech petrohradských novinách objevilo se několik kratičkých drobně tištených řádek o jedné petrohradské sebevraždě: Vrhla se z okna, ze čtvrtého poschodí, jedna mladá dívka, švadlena – „protože žádným způsobem nemohla si nalézti práci, aby měla co jísti“. Noviny dodávaly, že se vrhla z okna a padla na zemi držíc v rukou svatý obraz. Tento obraz v rukou – to je věc podivná a při sebevraždě neslýchan! To je jakási mírná, pokorná sebevražda.[2, s.157] zdroj: dostojevskij.cz



DĚJ:

        Děj vypráví muž, který vzpomíná na poslední událost a to, že jeho žena spáchala sebevraždu. Vyskočila z okna jejich, držíc v náručí ikonu. Ve chvíli, kdy muž na vzpomíná, jeho mrtvá žena leží v pokoji na stole.
     Zmatený muž začne vzpomínat na události, které této tragédii předcházely. Mluví sám k sobě a snaží se utřídit si myšlenky a vzpomínky a především pochopit tuto tragédii. Manželství bylo velice nerovné. Manželka měla pouhých šestnáct let, když se brali, kdežto hlavní hrdina byl bývalý voják. Svou ženu poznává, když jako mladinká dívka přichází do jeho záložny pro peníze. Z peněz, které si půkčí si zaplatí inzerát do novin, kde se nabízí jako vychovatelka dětí. Práci ale nesežene, proto přijme nabídku hlavního hrdiny k uzavření manželství. Manželství je ale stále nerovné, manželka svého muže nenávidí, pohrdá jím a dokonce ho téměř zabije jeho vlastní pistolí.
     Když muž vidí, jak je manželka tvrdohlavá a neústupná, rozhodne se, že její odpor zlomí. Bohužel si ale neuvědomuje, že už dávno přesáhl míru donucení ve slušném slova smyslu. Začne se chovat jako tyran. Snaží se ji donutit k poslušnosti svým mlčením a kritikou. To ale žena psychicky nezvládá. Jednou to ale muž nevydrží a vrhá se ženě k nohám a prosí za odpuštění.
     Na několik hodin odejde z bytu, když se vrátí, najde mrtvou manželku mrtvou pod oknem.



  "Musím se přiznat, že kniha je opravdu drsná. Muž na svoji ženu působí takový psychický tlak, že by to zřejmě nevydržel vůbec nikdo. Chvilkama mi bylo muže i líto, ale čím víc se vracel do minulosti a vykresloval své chování (ačkoli tam popisuje, proč to dělal a opravdu se snažil ženu změnit, aby jejich manželstvé bylo dobré), tím víc jsem ho odsuzovala, což zřejmě byl Dostojevského úmysl. Rozhodně to není žádná odpočiková četba. Ačkoli má knížečka jen málo stránek a dá se to přečíst během hodiny, je to jedno z náročnějších děl.
  Přesto ale kniha zanechá hluboký a otřesený dojem..."


Mé hodnocení: 3 hvězdičky


Žádné komentáře:

Okomentovat