19. února 2012

Fjodor Michajlovič Dostojevskij:: Uražení a ponížení

     Hlavním hrdinou tohoto Dostojevského románu je Ivan Petrovič. Je spisovatelem a žije v Petrohradě. Jednou se mu stane podivná věc. Každý den potkává ve své oblíbené kavárně muže se psem. Tento den je ale jiný. Pan Smuth, jak se muž se psem jmenuje, umírá na rohu ulice a s ním i jeho pes.
   Váňa přiběhne k umírajícímu muži a ten mu řekne adresu. Následně Váňa objeví jeho byt a nastěhuje se tam. Byt není nijak luxusní, ale Smith zřejmě nemá žádnou rodinu, tudíž si Váňa byt pronajme, aby zde mohl dokončit svou rozpracovanou knihu.
   Jednou ale sedí za stolem a píše, když se otevřou dveře a na prahu stojí dvanáctiletá dívenka, která hledá svého dědečka. Váňa zjišťuje, že dívka je Smithova vnučka. Holčička téměř nemuví, pouze mu odpoví, že se jmenuje Jelena. Váňa jí říká "Lenočko".
   Hned nato ale Jelena utíká. Váňa ji sleduje a zjistí, že Jelena bydlí u paní Bubnovové a je sirotek. Teprve v těchto dnech jí zemřela matka. Od dalších nájemníků domu se dozvídá, že Bubnovová dívku týrá, bije a nutí ke špatnostem. Když je svědkem toho, jak Bubnovová Lenočku surově zbije, rozhodne se, že dívku z domu odvede.
   V tu chvíli potkává starého přítele Maslobojeva. V hospodě se domluví, že spolu Lenočku unesou a Váňa se o ni postará. Odváží dívenku do svého bytu, kde se postupně začnou sbližovat.
   Váňa se dozvídá několik příběhů její minulosti, ovšem stále neví všechno. Dívka se na Váňu upne a prosí ho, aby jí říkal "Nelly", tak jako jí říkávala maminka. Váňa se dozvídá, že Nellyna matka byla stejně jako Nataša z lepší společnosti a utekla z domu pro lásku. Když její milenec dostal všechny peníze, opustil ženu i dítě a žena i s dcerou se vrací do Ruska jako chudá. Žije v domě Bubnovové a živoří. Když onemocní, Nelly začíná chodit k dědečkovi Smithovi. Ten, ačkoli ví, že dcera je nemocná, jí nemůže odpustit a ani jednou dceru nenavštíví. Jeho oblíbený pes je to jediné, co mu po dceři zbylo. Když je Nellyna matka na smrtelné posteli, utíká Nelly pro dědečka Smithe, aby se s dcerou rozloučil a odpustil jí. Smith nakonec opravdu zpytuje svědomí a utíká za dcerou. Ovšem...přichází příliš pozdě. Dcera umřela pár minut před tím, než s Nelly dorazil. To si už nikdy neopustí.
   Druhá linie příběhu se odvíjí od Váňova dětství. Již odmalička žil na statku Ichmeňova, který momentálně vede soudní spor s knížetem Valkovským. Valkovský obvnil Ichmeňova ze zpronevěry knížecího majetku, ovšem Ichmeňov, který se celé roky staral o Valkovského panství a byl vždy čestný muž, toto nařčení popírá.
   Valkovský ví, že Ichmeňov mu nic neodcizil, ale bojuje tímto o čest svého rodu. Kolují totiž zvěsti, že Nataša, Ichmeňovova dcera a Váňova láska a kamarádka z dětství, má poměr s Valkovského jediným synem Aljošou.
   Váňa je do Nataši zamilovaný, ovšem jeho láska se začne vytrácet po tom, co zjistí, že zvěsti o jejím vztahu k Aljošovi jsou pravda, a co víc, Váňa se stane spojencem zamilovaného páru. Zpočátku totiž byly tyto zvěsti pouhou lží, ovšem časem se mezi Natašou a Aljošou opravdu začne tvořit milostné pouto.
   Nataša utíká z domova, aby se za ni rodiče nemuseli stydět a pronajímá si byt, kde ji Aljoša navštěvuje. O tom, kde bydlí, ví pouze Aljoša a Váňa, který svou kamarádku také navštěvuje. Nataša je do Aljoši zamilovaná, ačkoli moc dobře ví, že Aljoša je ještě dítě, a že se nechá lehce ovlivnit svým otcem a jinou ženou. Ví, že jejich láska nebude mít dlouhého trvá, protože Aljoša na ni brzy zapomene, přesto ale utíká z domova a stále věří, že se to změní a oni spolu budou šťastní.
   Nejvíce svým útěkem ublíží svému otci, který svou jedinou dceru nadevše miluje. Ublíží mu to natolik, že se jí zříká a už ji nikdy nechce vidět. Dokonce ji začne proklínat.
   Tento vztah se samozřejmě nejvíce nelíbí knížeti Valkovskému, protože Nataša není dobrá partie pro jeho syna. Ten plánuje syna oženit s mladou a především bohatou dědičkou Kateřenou Fjodorovnou. Nakonec kníže sňatek synovi s Natašou dovolí, ovšem jediný, kdo mu to věří je Aljoša. Nataši i Váňovi je předem jasné, že kníže s nimi hraje hru.
   Kníže domluví cestu do Moskvy. Aljoša do poslední chvíle věří, že se vrátí a Natašu si vezme. Ovšem Nataša i Káťa moc dobře vědí, že to tak nebude. Že v Moskvě zůstane a vrátí se už jako ženatý muž. Káťa navštíví Natašu a oběma je jasné, jak celá situace skončí. Obě se nakonec spřátelí a Káťa odjíždí za Aljošou.
    Nataša dopisem vrací Aljošovi slovo. Je přesvědčená, že Káťa pro něho bude lepší. Přesto se ale domů nevrátí. Ví, že rodičům ublížila, a ačkoli ji matka chce mít doma, Nataša se nechce vrátit, protože ví, že nejvíce zklamala svého otce.
   Zároveň s Natašiným příběhem se prolíná i Jelenin příběh. Nelly si na Váňu zvykne a zamiluje se do ně.
   Váňa přemluví Nelly, aby svůj příběh řekla i Ichmeněvovým. Doufá, že tím staré rodiče obměkčí a oni přijmou Natašu domů. Téměř okamžitě se Ichmeněv rozhodne, že pro dceru pojede, odpustí jí a přiveze ji zpět domů. Než si ale stihne vzít kabát, rozrazí se dveře a dovnitř vběhne uplakaná Nataša. Padne otci do náruče.
    Na scénu znovu vstupuje Váňův přítel Maslobojev. Ten pozve Váňu k sobě domů, kde mu začne vyprávět příběh, který je opět spojen s Nelly. Kníže Valkovskuj si najal Maslobojeva, aby v Petrohradě našel svou bývalou milenku, kterou kdysi krutě odkopl i s dítětem. Ano, tou milenkou není nikdo jiný než Smithova dcera. Pobývali spolu v cizině a potom ji beze slova opustil. Dozvídáme se tedy, že Valkovského dcerou je Nelly.
   Malou Nelly si Ichmeněvovi velice oblíbí a přestěhují ji k sobě. Ovšem Nelly je velmi vážně nemocná. Má silnou epilepsii a její stav je čím dál tím horší. Nelly umírá.
   Ještě před její smrtí se Váňa dozvídá, že Nelly po celou dobu věděla, kdo je její otec. Matka jí to sdělila na smrtelné posteli. Nikdy mu ale neodpustila to, že matku vyhodil a o dceru se vůbec nestaral. Raději bydlela v bídě a nechala se bít a ponižovat Bubnovovou, než by šla za Valkovským a řekla mu, že je jeho dcera.
   Nelly má velmi ráda květina, proto pro ni Ichmeněv a Váňa vyzdobí celou místnost květinami. Ještě než Nelly naposledy vydechne ve Váňově náručí, vysloví poslední přání a to, a bych se Ivan Petrovič a Nataša vzali... 



Sisi-Alex

   "Kniha se mi líbila. Nebyla tolik depresivní jako Něžná. Pár výtek bych měla, ale není to nic velkého. Snad jen, že v této knize každý pochopí, proč je Dostojevskij označován za nejlepšího vypravěče všech dob. Někdy už jsem se trochu ztrácela, že kde vlastně se momentálně nacházíme :) Ale jinak perfektní příběh. Líbilo se mi, že se tam odvíjelo mnohem víc příběhů a vlastně jediný, který nějak neměl svou těžkou minulost byl hlavní hrdina :) Trochu mě zklamala smrt Nelly, protože jsem tajně doufala, že až dospěje, tak se dají s Váňou dohromady, ale bohužel :( Každopádně když jsem se dozvěděla, že čí je vlastně Nelly dcera, málem mi vyadly oči. A ještě víc, když Nelly vlastně přiznala, že to po celou dobu věděla, ale raději živořila, než by šla za knížetem - otcem. 
Každopádně knihu určitě doporučuji, ještě někdy přidám opět úryvky, protože některé tu byly úžasné a hlavně dosti přemýšlivé (jako např. v Doktorce z domu Trubačů), takové filozofické. :) "

Hodnocení: nemůžu si pomoct. Příběh byl úžasný, ale někdy až úmorně zdlouhavý, proto dávám tři a půl hvězdičky.


Žádné komentáře:

Okomentovat