1. července 2014

Alexandra Adornetto: Zář

Do poklidného přímořského městečka Tallow Beach nečekaně přijíždějí tajuplní sourozenci Gabriel, Ivy a Bethany Churchovi. Začnou studovat na střední škole a jejich objevení vzbudí mezi místními pořádný rozruch. Odkud se vzali? Kdo jsou jejich rodiče? Proč ve všem vynikají, aniž by vynaložili sebemenší námahu? Pro jejich tajnůstkářství a nadpozemskou krásu však existuje vysvětlení: Gabriel, Ivy a Beth jsou andělé, jejichž posláním je zachránit svět, jenž se ocitl na pokraji zkázy. Do jejich životů vstupuje Zlo v podobě bezohledného a krutého spolužáka, který zatouží po Beth. V děsivém dramatu, které následuje, andělé a člověk spojují své síly v zoufalém pokusu překonat dobrem ničivé síly temnoty a zachránit milovanou kamarádku.



Autor: Alexandra Adornetto
Počet stran: 400
Rok vydání v USA: 2010
Rok vydání v ČR: 2011
Nakladatelství: Knižní klub
Žánr: Fantasy
Hodnocení: **



Obsah:

Takže anotace tentokrát není moc přesná, protože děj se vůbec neodehrává ve zmíněném městě a hlavní zápletkou knihy rozhodně není záchrana kamarádky.
Začátek byl velmi dobrý, řekla bych, že řádně vtáhne do děje a celkově nadchne. Ovšem cca od poloviny knihy to začíná upadat a bohužel se to nezmění ani při vygradování děje.
Celá kniha je o tom, jak se pubertální anděl Bethany zamiluje do 17 letého smrtelníka Xaviera a chová se potom jako nějaká 13 letá puberťačka. Všechny její průsery musí žehlit její starší "bratr" samotný archanděl Gabriel. O tom je vlastně celá kniha, protože poslání andělů se v momentě, kdy sám Gabriel přijme Xaviera do rodiny a dá jim požehnání, ztrácí a najednou jsou tam jenom proto, aby chránili čistou lásku Bethany a Xaviera.
No a tak se dostaneme přes chození, k první puse, objímání, první hádce a žárlení, rozchodu, znovu k chození, záchraně a to je vlastně vše.
Jediné, co tedy chválím, je autorčina znalost andělských "věcí" a obálka knihy, která je opravdu úchvatná.


Moje hodnocení:

Na andělskou tematiku jsem se těšila, bohužel jsem silně zklamaná. Kniha mě vůbec nenadchla, cca od půlku už jsem to sjížděla jen z donucení, abych věděla, jak to všechno dopadne. Přišlo mi to všechno jako jedno velké klišé a brak, jelikož autorka vzala prvky Stmívání, Zavrženého a ostatních "náctiletých" knížek. S tím rozdílem, že Hush hush a Twilight série jsou psány tak, že neurazí ani dospělého, naopak jej vtáhne do děje a tím se kniha stává nadčasovou. To jsem tady postrádala, jelikož se jednalo doslova o 17 leté děti, které se chovají jako 13 letí puberťáci a tomu odpovídaly také veškeré dialogy. 
Důvod, proč jsem nehodnotila pouze jednou hvězdičkou, je ten, že knihu napsala autorka ve svých 17 letech (nebo tedy napsala v 15, vydala v 17 letech) a i k tomu musíme přihlédnout.



Zkrátka a dobře: Děj, nápad, myšlenka i styl psaní jsou super. Jakmile bude mít autorka nějakých 25 - 30 let, myslím, že můžeme očekávat nějaký její debut, protože v sobě "TO všechno" má, jen musíme počkat, až se to trochu rozvine a uplatní v lepším poli. :)
A co Vy? Jak se kniha líbila Vám? Četli jste i další díly? Dejte mi vědět :)





Žádné komentáře:

Okomentovat