18. července 2013

Karel Klostermann: Schovanec


V srdci Šumavských hvozdů: Schovanec



Sedm krátkých povídek z nitra šumavské přírody.



Počet stran: 96
Rok vydání: 1968





POSTAVY:

  • Hanes
  • Nany
  • Matýsek


DĚJ:
   Manželé Hanes a Nany žjí 20 let v Mádru na Šumavě. Syn odešel do vojny a zemřel, dcera se provdala v Kvildách.
      Je jim smutno, proto Nany přivede šestiletého syna nebožky sestry - Matýska. Neumí číst, ani psát. Je to "lesní dítko". Matýsek jednou zabije kočku, ale nikdo si toho nevšímá, nikoho to nezajímá.
      Hanes jde vyměnit celé jmění, protože veškeré peníze mají kovové, což je dosti nepraktické. Vymění je za papírové a uschová v šuplíku. Jednou ale jde do šuplíku a peníze nenajde. Myši je sežraly! Hanes se rozčílí a vyčítá to Matýskovi, protože to on zabil kočku.Matýsek vyděšený utíká, jenže v tom přijde obrovská vichřice a bouře. Okamžitě se ho vydávají hledat, ale nenajdou.
      Jakmile bouře na druhý den pomine, najdou Matýska dřevaři ležet na cestě do Mádru. Podaří se jim ho oživit, ale má zmrzlé, černé nohy.

"Je tomu několik let, co jsem se sešel v goldrunské soustruhárně s mrzákem, jemuž byly odňaty obě nohy nad kotníky, plazil se o 2 berlích."

Hanes má výčitky svědomí a následně umírá.

"Budeš-li za mě žádat u Boha, neslituj se nade mnou!"

Nany umírá, když Matýsek začíná pracovat v soustruhárně a tím tedy ví, že se o sebe už postará. Matýsek obývá maličkou světničku a vzal si k sobě syna nebožky sestry.



MOJE HODNOCENÍ:


  1. Krátké, žádné dialogy.
  2. Výjimečně málo popisů krajiny u Klostermanna.
  3. Obrovský zvrat. kdy se jen zmíní, že se našel chlapec se zmrzlýma nohama a najednou právě citace o setkání s mrzákem, viz výše.
  4. Dojemné
  5. Smutná síla peněz.
  6. Závěrečná pointa!
    • "Dům spadl, vše ztraceno, jen Šumava, lesy, vichřice zůstali!!!"





Žádné komentáře:

Okomentovat