6. července 2013

Franz Kafka: Ortel






Brilantní povídka zachycující tragické vyrovnání s tíživou, zdánlivě harmonickou skutečností. Povídka vyšla ještě za autorova života a je spolu s Proměnou, s níž je spjata i námětově, významným mezníkem v Kafkově uměleckém vývoji.









OBSAH:

Hlavní hrdina Georg. Vzpomíná, že mu zemřela matka a jejich obchod se zlepšil (zdůrazňuje, že se zpětinásobil), píše si s nejlepším přítelem, který je právě v Petrohradě. Přítele během celé knihy ani jednou nepojmenuje. Stále je to přítel v Petrohradě.
Zpočátku píše o nesmyslech, ale o sobě nic. Náhle se dozvídáme, že se bude ženit s Frídou Brendlfeldovou. O sňatku se ale příteli nezmiňuje. Po hádce s Frídou se rozhodne, že příteli o svatbě přece jen napíše. Neví ale, jak začít nebo co přesně napsat, proto se jde poradit s otcem. Otec je zavřený ve svém pokoji, ve tmě. Nabídne otci, že jej přestěhuje do svého pokoje, že je tam mnohem více světla, otec ale odmítá. Stále truchlí za ženou.
Mimoděk zmiňuje, že přítel nebyl doma už 3 roky. Otec se ale najednou rozčílí a nevěří mu, že má přítele v Petrohradě. Chvíli se synem hádá, nakonec ale otočí a najednou si na Georgova přítele pamatuje a začne křičet, že přítel je jeho vysněný syn, že Georg se stará jen o obchody a ženy. Že on sám si s jeho přítelem píše už 3 roky pravdu, proto jeho lživé dopisy ani nečte a proto už 3 roky nepřijel domů. Nechce ho vidět, lháře! Poté se Georgovi vysměje, že nevěřil, že se změní, ale změnil se, protože se rozhodl, že to příteli napíše, čehož už se bohužel matka nedožila. Nakonec otec Georga obviní, že ho zavřel do toho tmavého pokoje, aby se ho zbavil tak jako matky. Poté ho prokleje a prorokuje mu, že se utopí!
Georg je vyděšený, vůbec netuší, co se to s otcem stalo. Nebo co se stalo s ním samotným! Celý vyděšený vyběhne z domu, jde na most a skočí. Kletba se splní. Utopil se!!!



Moje hodnocení:

  1. Kniha se mi dobře četla, dobré dialogy, perfektně vymyšlený děj = tajemný, děj je do sebe hezky zasazený, takže utíká a neztrácíte se.
  2. Co mě nejvíce překvapilo bylo to, že ani jednou nezmínil jméno svého přítele, který hraje v knize docela podstatnou roli, jelikož právě kvůli němu se celá tragédie rozpoutá!
  3. Absolutně netuším, jestli je otec blázen nebo říká pravdu, protože to, co mu otec vyčítá přesně sedí k tomu, co zmínil na začátku sám Georg (3 roky, obchod se zpětinásobil, snoubenka, ...)
  4. Závěr není vůbec jistý, je také možné, že se to celé Georgovi jen zdálo.
  5. Otec se mohl zbláznit, protože chvílemi je mimo (např. si začne strhávat košili a naznačuje, že Frída je "děvka").
  6. Žádná teorie ale není jistá! V závěru se utopí a zápletka zůstává nevyjasněná! Tudíž je zřejmě na čtenáři, aby si udělal "obrázek", jak vše doopravdy bylo... 


4 komentáře:

  1. Ty studuješ vysokou školu?? To je hodnocení jak ze základky. Celkem smutný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš lepší verzi, sem s ní, ráda si ji přečtu. Nevím, zda jsi četl/a něco od Kafky, ale na jeho knihy je trochu náročné udělat si "obrázek". Každopádně ok, každý má svůj názor. :)

      Vymazat
  2. Anonym z 8. září je imbecil. Děkuji ti za tvůj výklad. Dočetla jsem Ortel a potřebovala jsem si urovnat myšlenky a udělat si víc jasno. Tvoje hodnocení i souhrn děje mi pomohli. Díky

    OdpovědětVymazat