26. ledna 2012

Splendor in the Grass / Třpyt v trávě (1961)

USA, 1961
Režie: Elia Kazan
Hrají: Natalie Wood, Warren Beatty, Pat Hingle, Barbara Loden, Zohra Lampert, Gary Lockwood, Sandy Dennis, Phyllis Diller, Lou Antonio, Mark Slade


Třpyt v trávě natočil režisér Elia Kazan v roce 1961 podle původního filmového námětu dramatika Williama Ingeho. V romantickém příběhu milostného zklamání mistrně vykresluje atmosférou amerického venkovského města v Kansasu dvacátých let. Popisuje typické úspěšné americké rodiny, žijící v idylické symbióze s americkým prostředím tzv. přijatelným životním stylem před příchodem hospodářské krize. Do této společnosti vstupuje mladá a naivní dívka Wilma, která se bezhlavě zamiluje do pohledného mladíka právě z takové vlivné rodiny. Po prožití milostného zklamání ve vztahu s mnohem zkušenějším mužem konči Wilma se zlomeným srdcem. V tichu a kidu psychiatrické léčebny hledá v sobě sílu a odvahu se odrazit od úplného dna. (oficiální text distributora)



zdroj: csfd.cz


 ***************************
Nezapomenutelný příběh, alespoň pro mě. Nutí člověka přemýšlet a neustále hloubat nad dopady některých rozhodnutí. Je to příběh, který je sice vložen do 20. let, každopádně podle mě je toto téma otázkou každé doby. 
 
Deani je mladá dívka, která hluboce miluje Buda.   
 Potíž jsou samozřejmě peníze. Budův otec je velice bohatý a vznešený muž, protože vlastní ropnou společnost. Dalo by se říct, že spadají do smetánky té doby. Deani pochází z nižší vrstvy, ale tím se vůbec netrápí. Bud to bohužel řeší, protože otec mu neustále klade na srdce, že Deani do jejich společnosti nepatří, že si ji může nechat jako milenku, ale že by bylo nejlepší, kdyby se s ní na veřejnosti neukazoval. Zatímco Budova sestra nesnáší bohatsví a otcovy, kvůli nimž se neustále bouří, Bud toho není schopen.

Nechává se otcem ovlivnit a Deani podvede.
Když se to Deani dozvídá, nevydrží to a chce spáchat sebevraždu. Naštěstí ji lidé na poslední chvíli zachrání. Bud se od doktora dozvídá, že Deanin zdr. stav je mnohem horší, protože to pro ni byl velký šok. Proto ji doktor posílá do psychiatrické léčebny. Bud chce k ní, ale doktor ho nepouští, protože by to pro ni mohlo být ještě horší.
Poté žije Deani nějaký čas v psychiatrické léčebně, dokud se úplně nevyléčí. Když se vrací domů, zjišťuje, že nic není jako dřív. Rodiče a kamarádky neví, jak s Deani jednat, ale po nějaké době se to spraví.

Největší změna ale postihla Buda a jeho otce. Jeho otec zkrachoval a poté spáchal sebevraždu. Bud se odstěhoval na venkov, oženil, bude mít dítě a živí se prací na svém pozemku. Kdežto Deani je zasnoubená, zamilovaná a pořád velmi krásná.
Po dlouhé době se tito dva (tentokrát již) dospělí lidé setkávají a znovu loučí.
 Bohužel se ale happy end nekoná. Ačkoli, možná ano... :)

Žádné komentáře:

Okomentovat