31. července 2012

Bertrice Small: Kadin, Sultánova žena

Janet Leslieová je krásná a navíc má vznešený původ. Její otec se z pověření krále Jakuba IV. stává skotským velvyslancem v San Lorenzu. A tam se Janet zasnoubí s Rudolfem, dědicem vévody Sebastiana. Krátce nato je ale unesena a prodána jako otrokyně do harému osmanského krále sultána Bajezída, kde jejímu kouzlu podlehne sultánův syn a jeho nástupník Selim.

Kniha se dělí na 5 částí a shrnuje celý Janetin život:
I. VELVYSLANCOVA DCERA
II. CYRA
III. KADIN
IV. HAFISE
V. JANET

Abych trochu upřesnila děj:
Čtrnáctiletá Janet Leslieová se stěhuje spolu se svým otcem Patrickem a bratrem Adamem do San Lorenza, kde má její otec pracoval pro krále. Janet je zasnoubená se synem vládce San Lorenza a chystá se svatba. Jako svatební dar od svého nastávajícího dostane Jan otroka. Ten ji ale zradí a při vyjížďce ji unese a prodá na trhu s otroky. Jak se časem Janet dozvídá, její otec otrokovým slovům, že byli přepadeni, neuvěřil, otroka mučil a nakonec z něj její babička, která ji vychovala, dostala pravdu. Otrok při mučení umírá, ale Patrick s Adamem vědí, kde je Janet a vydávají se na cestu, aby ji zachránili. Mezitím je Janet prodána jako otrokyně, kde je přede všemi vysvlečena donaha. Na aukci se objevuje i její nastávající tchán, vládce San Lorenza, a snaží se snachu vykoupit. Bohužel se mu to ale nepodaří, protože nemá dostatek peněz, proto musí sledovat, jak dívka odchází s jejím novým pánem Hadži Beyem.

Hadži Bey Janet vysvětluje, co se bude dít s jejím životem nyní. Stane se kurtizánou samotného tureckého sultána. Také ji seznámí s jejími novými přítelkyněmi: Zulejkou, která je čínskou princeznou, kterou zradila kurtizána jejího snoubence, Firousi - mladinkou ruskou dívku, které Turci zavraždili ženicha přímo na svatbě a stejně jako ostatní dívky ji prodali do otroctví a Sarinu, ohnivou španělskou dívku.

Dívky jsou převezeny do sultánova harému, avšak Hadži Bey s nimi má jiné plány. Naplánuje vše tak, aby se je mladý prince Selim vybral jako své ženy, do svého harému. Selim dostává od svého otce-sultána ke 25.narozeninám dar, že si může vybrat 6 žen z jeho harému. Tudíž si Selim vybírá 4 hlavní hrdinky, které se stávají kamarádkami na život a na smrt, ačkoli se spolu musí o budoucího sultána dělit.

Selim se do Janet, nyní už Cyry, okamžitě zamiluje a ona zase do něj. Tak začínají plynout první roky Cyřina života, kdy se musí vyrovnávat s životem v nové zemi a dalšími okolnostmi, jako jsou např. to, že se zamiluje do budoucího sultána, porodí mu prvního dědice Sulejmána a stane se matkou celkem pěti jeho dětí. 

Když starý sultán umírá, ujímá se vlády Selim, který se i se svou velkou a početnou rodinou stěhuje do hlavního města Istanbulu. Bohužel se čím dál tím častěji začíná ozývat nemoc. Selim má rakovinu, které nakonec podlehne. 

Když se Cyra konečně po několika týdnech dostává ze svého smutku, čeká ji nová role. Tentokrát již role sultánovy Valide, tudíž sultánovy matky. Její povinností je starat se o syna i o harém. Dostává opět nové jméno: valide Hafise. 

V té době už ze Selimových deseti synů žijí pouze dva a to ti Cyřini. Nejstarší Sulejmán a nejmladší Karim. Aby mladšího syna ochránila, nahraje jeho smrt a tajně ho posílá do Skotska ke svým příbuzným. Nikomu, kromě svých věrných přítelkyň nesvěří své tajemství.

Hafise ale udělá osudovou chybu. Aby syna odpoutala od jediné ženy, nastrčí mu ženu jménem Khurrem. Bohužel ale roky ukazují, jak obrovskou chybu tímto činem udělala. Sultán dělá vše podle Khurrem, nemá vlastní názor. Jediný, kdo dokáže jeho názor změnit je valide Hafise. Khurrem se dvakrát pokusí valide otrávit.

V té době do Istanbulu přijíždá Adam Leslie a žádá slyšení u sultánovy valide, protože se domnívá, že by mohla znát jeho sestru. Zjistil totiž, že valide byla v harému v té době, kdy se sem dostala Janet. Jaké je jeho překvapení, když pod závojem poznává svoji starší sestru.

Hafise už je ze všeho unavená, proto vše řekne Selejmánovi a svěří se mu se svým plánem. Chce se vrátit do svého rodného Skotska a nemít žádné povinnosti. Bez milovaného Selima už nemá svůj smysl života. Sulejmán ačkoli nerad, dovolí matce fingovat svoji vlastní smrt a v tichosti sleduje odjíždějící loď, která odváží jeho matku zpět do Skotska. 

Janet přijíždí do Skotska, kde má také početnou rodinu, ale především zde nachází svého nejmladšího syna. Najde si milence, postaví obrovský palác pro svou rodinu. Když všichni členové její rodiny, včetně syna (teď už Charlese Leslieho), umírají, vezme k sobě deset sirotků, které vychová. Poté v tichosti umírá a na náhrobku má epitaf: "NARODILA SE JAKO SKOTKA A ZEMŘELA JAKO SKOTKA". Nikoho by ani ve snu nenapadlo, že Janet prožila téměř celý svůj život v Turecku.

Ještě bych asi měla vysvětlit některé pojmy a jména:

KADIN - žena sultána
VALIDE - matka sultána
JANET, CYRA, KADIN, VALIDE, HAFISE: všechna tato jména patří pouze hlavní hrdince Janet. Cyra se jmenovala jako žena následníka, Kadin je ženou sultána, Valide je matkou sultána.
SULEJMÁN - syn Selima a Cyry, sultán
KARIM - nejmladší syn Selima a Cyry, ve Skotsku vystupoval pod jménem Charles Leslie
SELIM - třetí syn sultána Bajezída, později sultán, otec sultána Sulejmána


MŮJ NÁZOR:

POSTAVY:

Janet, Cyra, Kadin, Valide, Hafise:
Jméno Cyra se mi líbilo nejvíc. Asi to bylo tím, že její část v knize byla nejdelší. 
Janet jako taková mě ničím neokouzlila, byla to tuctová dívka. Moc se mi nelíbilo, jak se tady pořád dokola vychvalovala její krása. Jako ano, byla krásná, ale proč to pořád opakovat dokola? 
Podle mě byla na svůj věk až příliš chytrá. Moc mi to tam nesedělo.
Když přišla Cyra do harému, bylo jí pouhých 14 let a v 15ti letech už porodila následníka, slavného Sulejmána.
Byla rozumná, chytrá, inteligentní, okouzlující, milující...to všechno ano a oblíbila jsem si ji, ale jak říkám, nesedělo mi to k jejímu mládí. Vždyť byla ještě dítě, ale některé její proslovy byly jak od padesátileté, zkušené ženy.
Každopádně se mi líbilo její setkání se Selimem u vody, kde se do ní hned zamiloval a málem ji na místě znásilnil, kdyby neomdlela.
Kadin byla tvrdá a vedla Selima. Líbilo se mi, jak měl pořád největší a nejlepší vztah k ní, ačkoli měl rád i ostatní dívky.
Valide byla ještě tvrdší. Někdy se chovala opravdu krutě, ale to bylo v té době a v tom místě asi nutností. Bylo mi jí líto, že po 40 letech v Turecku se nakonec vzdala a odjela pryč. Khurrem měla volné pole působnosti :/
A opět Janet se mi teda nelíbila skoro vůbec. Tu krásu na začátku jsem jí vytýkala hlavně proto, že i v 60 letech si našla milence a neustále dokola se tam opakovalo, že má postava tvář jako 20letá dívka, což je přece blbost. Údajně neměla jedinou vrásku...

Firousi:
Firousi, ruská dívka, se mi moc líbila. Byla přesně typ hlavní hrdinky, škoda, že jí nebyla. Její příběh byl také hrozný. Našli jí manžela, nezeptali se jí. Vnutili jí ho jen proto, aby smířili rody. Ovšem ona se do něj na první pohled na svatbě zamilovala, ovšem hned po obřadu jej před jejíma očima zabili a ji odtáhli pryč.

Sarina:
Sarina mě nijak nezaujala. Starala se o zahrady, to je tak jediné, co si k ní pamatuju :)
Každopádně tady je zase silný příběh její dcery, kterou měl Sulejmán nejradši ze svých sester. Nicméně se ve 14letech provdala za milovaného muže. Ten ale Sulejmána zradil, tak ho sultán nechal popravit. Poté potkal sestru v zahradě. Ta mu řekla, že doufá, že brzy bude oplakávat jeho. Další den našli její mrtvé tělo, otrávila se. Sulejmán si to vyčítal, ale Sarina ho uklidnila, že udělal s jejím zetěm dobře, protože to byl had. Tehdy Sarina odešla z harému, aby se mohla postarat o své osiřelé vnouče.

Zulejka:
Zulejka...tak ta byla úžasná. Nezapřela se v ní čínská princezna z aristokratického rodu! :) Byla hrdá a dokonce je zde i popisované, že s ní byl sex nejtvrdší :D
Každopádně příběh Zulejky byl také hodně drsný! Otec ji ve 14letech provdal za perského šáha. Když dorazila ke snoubenci, vůbec ji nepřijel přivítat, místo toho si ji přijela prohlédnout její sokyně, konkubína jejího muže. Když zjistila, že v Zulejce má velkého soupeře, uspala jí a nechala prodat na trhu s otroky. Ovšem...tady se Zulejka dočkala své pomsty. Když Selim dobyl Persii, jela spolu se Cyrou s ním, aby se bývalé sokyni pomstila. Mezitím už byl perským šáhem syn Zulejčiny služebné, kterou konkubína donutila dělat Zulejku. Selim byl tak hodný, že chlapce nechal na trůně, ačkoli byl neurozeného původu.
A ta pomsta... :) Zulejka dala konkubínu nejošklivějšímu muži ze stájí, který ji při sexu přivazoval a dělal si s ní co chtěl! Navíc ji za peníze dal jakémukoli muži. Zulejka umřela na mor spolu se svými dvěma syny, ještě než se stal sultánem Sulejmán.

Selim:
Tenhle muž byl pro mě záhadou. Byl milý, hodný, milující, spravedlivý. Když se ale vydal na výpravu, dokázal se změnit v pravého Turka a byl krutý, ačkoli pořád spravedlivý. Milovala všechny své ženy, ovšem nejvíce miloval jen svoji Cyru, na kterou nedal dopustit. Byla jeho nejlepším přítelem v nouzi.
Ve stáří se začala projevovat jeho choroba čím dál tím více, a to (bohužel) především bolestmi. Proto začal být Selim tvrdý a nemilosrdný. Začala se ztrácet jeho spravedlnost. Bylo to zapříčiněno především tím, že kvůli nemoci začal být impotentní a to nedokázal snést.
Selim umřel na chorobu ve válce.

Sulejmán:
Sulejmán byl asi nejdivnější ze všech postav. Poslouchal matku, neskutečně si jí vážil, ale z druhé strany na něho tlačila Khurrem a on byl bohužel v pasti. Bylo mi ho opravdu líto, když ho valide opustila, ale zasloužil si to! :) Každopádně Khurrem byla neskutečná mrcha a líbilo se mi, když ji srovnal tím, že se s ní rozvedl! Sulejmán umřel ve stejný den jako jeho matka.


A na závěr si neodpustím ještě pár poznámeček k ději, vývoji, historii, nesouvislostem, atd...

SERIÁL SULTÁN: (Muhtesem Yuzyil)


Takže...určitě všichni znáte teď velmi oblíbený seriál Sultán (u nás běží jako Velkolepé století, v hlavní roli je zde Halit Ergenc z Binbir Gece - Tisíc a jedna noc). Nemohla jsem si pomoct, ale pořád jsem musela srovnávat knihu se seriálem, protože se občas podívám na nějaký ten díl, a proto jsem nedokázala vyslovovat Khurrem, ale četla jsem prostě Hurrem, protože tak ji znám ze seriálu.
Nějak extra moc nesouvislostí seriálu a knihy jsem nenašla. Objevují se zde všechny postavy, některé s jinými jmény, každopádně musím pochválit i knihu i seriál. Seriál má úžasné kostýmy a naprosto okouzlující obsazení. Slyšela jsem, že si Turci stěžují, že tak trochu nejedou úplně podle pravdy, ale já musím říct, že téměř většina je dobře, a že si pár dílů přičtou, to je přece úplně jedno.


Dále něco k historii...


Musím Bertrice rozhodně pochválit za to, jak dobře nastudovala evropskou a asijskou historii, ačkoli je to Američnka každým coulem. Líbilo se mi, že sem tam se objevilo shrnutí, co se děje ve Svaté říši římské, Francii a Rakousku. To mě hodně zaujalo a jsem si jistá, že jenom nad studováním souvislostí musela Bertrice určitě sedět x hodin. Takže rozhodně bod nahoru.
Co se mi nelíbilo, byly někdy její osobní názory typu: evropští panovníci se jako obvykle starali o své banality, zatímco....Myslím si, že dobrý spisovatel, zabívající se fikcí, protože pochybuji, že by se opravdu nějaká Skotka stala matkou Sulejmána, by neměl dát na své pocity. A to hlavně když je to Američanka, která nemá moc tušení, co přesně se tady dělo. Můžu to posoudit, protože jsem na historii, takže jsem rozhodně v obraze :)

A co se mi ještě líbilo na autorčiných popisech bylo to, že ukázala rozdíly mezi islámským světem a křesťanským světem, ale trošku jinak. Vždycky bývá ve výhodě křesťanství, ale tady je ve výhodě islám. Pokud se žena chová slušně, nemá tak říkajíc problém. Např. když se valide vrátila jako Janet, jeden šlechtic ji v podstatě znásilnil a pak se stal jejím milencem. Janet tam upozornila, že v Turecku žila 40let a nikdy se jí žádný muž nedotkl násilím, nemluvě o tom, že měla jenom Selima!
A také chování evropským a tureckých mužů. Turci si vše nechávají do ložnice, kdežto tento Skot byl neskutečně zhýralý i před lidmi...

Takže už to nebudu dále protahovat. Dlouho jsem uvažovala, kolik hvězdiček dám. Rozhodně za nastudování historie, za tolik podrobností z harému, které musela určitě taky dlouho studovat a zasazení úžasného příběhu do pravé historie, by si Bertrice zasloužila rozhodně bod nahoru.
Naopak ale jeden musím strhnout za čtivost a zbytečné pasáže. Kniha má hodně stran a úplně zbytečně, protože někde jsou naprosto zbytečné kapitoly a odstavce plné popisů, které tak nemám ráda.
Každopádně je to autorčina prvotina, takže pominu menší čtivost, než je např. u Jude Deveraux a dávám:

tři a půl hvězdičky!  

*** a půl

Žádné komentáře:

Okomentovat