12. srpna 2012

Rexanne Becnel: Nevěsta z Růžového útesu

Série Růžový útes, díl 1., Nevěsta z Růžového útesu (The Bride of Rosecliffe)

   Z pověření anglického krále Jindřicha přijíždí do Walesu Rand Fitz Hugh, aby si podrobil vzpurné Velšany. Ačkoliv je jako statečný a panovníkovi oddaný válečník připraven na válku, snaží se na obsazeném území udržet mír. To ještě netuší, jaká bitva vzplane v jeho srdci.
  Josselyn je smířena s tím, že se provdá za muže, jímž opovrhuje, jen aby sjednotila velšské rody v boji proti nenáviděným Angličanům. Dříve než k tomu dojde, Rand ji unese a ona se stává jeho zajatkyní a figurkou v rozehrané partii mocenských ambicí. Rand je sice jejím nepřítelem na život a na smrt, proto se ho také Josselyn bojí, ale současně ji k němu cosi přitahuje… 
  V časech bojů a zrady, nepřátelství a zoufalých činů se láska ukáže jako ta nejmocnější zbraň.





Děj:

Rand přijíždí z pověření krále do Walesu, kde panují nepřetržité boje mezi Velšany a Angličany. Ačkoli je rytíř, rád by spor vyřešil diplomaticky = mírem. To se mu naskytne hned když přijíždí, protože zajme Josselyn, která je zaslíbena Velšanovi, aby se jejich rody spojily ve válce proti Angličanům. 

Rand Josselyn chrání, protože se ji snažit uchovat pro svého bratra Jaspera, který má přijet do Walesu za ním. Plánuje ty dva spojit sňatky, aby boje přestaly. Bohužel ale netuší, jaká Josselyn je, a že ta se jenom tak nevzdá. A tak začíná hra, při které Rand ztratí srdce. Zamiluje se do Josselyn a slíbí jí, že ji za bratra neprovdá. Jenže její budoucí snoubenec zajme Jaspera, proto ji musí Rand, ačkoli nerad, vyměnit za bratra, ze kterého pošlou jako výhrůžku prst.

Tady se nám naznačuje příběh druhého dílu. Josselynin snoubenec chce Jasperovi useknout celou ruku, ale objevuje se tam malá Josselynina kamarádka Rhonwen, která Jaspera zachrání alespoň tak, že mu useknou jen jeden prst.

Ještě než Josselyn odejde, prožijí spolu poslední vášnivou noc, když Rand donutí Josselyn slíbit, že si nevezme svého snoubence, protože už s ním měl tu čest a ví co je zač. Tudíž ví, že by se s ním Joss neměla dobře.

Takže...Josselyn zklamaná přichází zpět mezi své lidi, ale zjistí, že je těhotná. Svěří se s tím budoucímu tchánovi, který zná svého syna. Ví, že by tohle nepřekousl a Josselyn by zabil. Proto si Josslyn vezme sám. Odehraje se jedna scéna, kdy Joss i se svým starým manželem potkává Randa a manžel se mu pochlubí, že spolu čekají dítě.

Pak se Rand s Joss rok nevidí. Joss se narodí dcera a poté umírá její manžel. Jak se později dozvídá, zabil ho jeho vlastní syn, aby mohl mít Josslyn. Pokusí se ji znásilnit. Když se mu to nepodaří a věrná služka (bývalá milenka jeho otce) mu svěří, že jeho otec nebyl schopný sexu, tudíž je dítě Angličana, unese její dítě a donutí ti ji jít za Randem a obelstít ho. potřebuje ho dostat ven, aby ho on mohl zabít.

Josslyn, strachujíc se o dceru, jde za Randem a přemlouvá ho. Jemu to ale dojde a vytáhne z ní pravdu. Řekne, že jí nepomůže a vyhodí ji. Pak ji ale dohoní, drsně se s ní pomiluje a začíná boj. Dcerku zachrání, ale snoubenec unese Joss a snaží se ji znásilnit, a poté zabít. V tom přichází Jasper, zabíjí bývalého snoubence, což vidí jeho syn a tím se nastiňuje třetí díl.

Vše končí šťastně. Rand, Josslyn a jejich dcera Isolda se vracejí na Růžový útes jako spokojená rodina.


Můj názor:

Knížka se mi líbila. začátek byl trošičku nuda, protože Rand odcházel od své milenky a prostě celkově takový ten úvod.

Hrátky mezi Randem a Josselyn byly klasicky "Becnelovské", jestli se to tak dá říct. prostě klasicky, kdy ona ho koupe a on si s ní hraje a nic, co bychom už neviděli v jiných jejích knihách.

Příběh je dosti silný, protože nenávist mezi Velšany a Angličany je opravdu obrovská. Mnohem větší je ale ze strany Velšanů. Především ze strany toho snoubence (nemůžu si vzpomenout na jméno :D ), který je fakt hodně krutý. Několikrát ji málem znásilnil, všechny mlátí, svoji ženu, když potratila, syna, Josslyn, prostě všechny. Nehledě na to, že by bez problémů zabil její dítě jenom proto, že je Angličanovo. 

Ten rok, kdy byla Josslyn vdaná a nebyla s Randem byl nudný. Nebavil mě a děsil mě, protože některé scény byly fakt drsné.

Každopádně zase dobré bylo žárlení, které Rand cítil kdykoli ji viděl a všechno to kolem :)

Bohužel jsem ale jako první četla Prokletou nevěstu, na kterou tyto tři příběhy neměly. Pořád jsem přemýšlela, jestli tři nebo čtyři hvězdičky, ale protože má Prokletá nevěsta rozhodně pšt hvězdiček, nemohla jsem dát čtyři.

Proto: tři hvězdičky:





Žádné komentáře:

Okomentovat